ČO BY STE MALI VEDIEŤ O HATHA JOGE PRED TÝM, NEŽ S NOU ZAČNETE?

Renáta Kenderessyová, 18.09.2023

JE PRE VŠETKÝCH!!! 

Často si myslíme, že joga je len pre super ohybných ľudí. Alebo možno aj na opak, že Hatha je pomalá a tam sa budeme nudiť. Alebo ďalšia možnosť je, že jogu nepotrebujeme, ležať môžeme aj doma. 

OMYL,OMYL, OMYL.. Poďme teda po poriadku.

Čo je to Hatha joga a prečo som si ju „JA“ vybrala.

 

 Hatha Joga Pradipika (kniha o Hatha joge a o všetkom čo s ňou súvisí) píše, že hlavnou úlohou jogy je vytvorenie rovnováhy medzi navzájom sa ovplyvňujúcimi aktivitami a procesmi fyzického tela, mysle a energie. Ahaaa, a čo sa  tým myslí? sa pýtate. Tak teda čítajte ďalej..

Joga je spojenie, je to veda života. Hatha Joga má za úlohu priniesť balans, uvedomenie a zdravie do naších životov. Joga sa dotýka všetkých našich tiel (no jasné že ich máme viacej, crazy, však?) a preto je pre nás prospešná.  

Prečo chceme mať rovnováhu v našom živote...? Lebo je to v nás hlboko zakorenené, lebo si to naše telo pamätá a preto po tom túži. Taktiež, je to všade okolo nás, je to harmónia, je to pre nás prirodzené. V taoizme je to yin a yang, v hatha joge ida a pingala, v tantre Shakti a Shiva, mesiac a slnko, deň a noc, všetko okolo nás je od nepamäti v rovnováhe. 

A práve preto som si ju zamilovala. Je tam pestrosť, je to harmónia, môže to byť dynamickosť alebo pomalosť, alebo aj oboje v jednej hodine praxe.

Hatha joga je všetko, čo robíme so svojím telom. Od asán, cez pranajamu, mantru, mudru, shatkarmu a niekedy aj vizualizáciu. 

Nestačí len ozdraviť naše fyzické telo, treba taktiež zlepšiť naše mentálne zdravie. Tým sa zmenia naše zvyčajné reakcie na nezvyčajné, pre nás určite lepšie. Naučíme sa byť otvorení nielen ku okoliu, ale aj k sebe. Je dôležité sa starať o vonkajšok, ale aj o naše vnútro. A to je pre mňa balans, to je pre mňa harmónia, to je to, čo mi dáva Hatha joga. Nepomôže ti zrazu vyliečiť rôzne fóbie alebo stres denného života, ale pomôže ti ich zvládnuť. 

 

Hatha joga nerozdeľuje, hatha joga spája 

Zabudnite na to, že Hatha je jednoduchá, že hatha je len pomalá, alebo je len pre začiatočníkov, alebo je len pre pokročilých. Niekedy potrebujeme dynamickosť a niekedy pomalosť. Hatha je presne to, čo práve v danej chvíli tvoje telo a duša potrebuje. 

 

 Prečo je Hatha joga pre všetkých?

Lebo máte vždy možnosť! Dáva priestor na vysvetlenie asán. Preto Vy ako cvičenci viete,  že asány robíte správne. Máte vždy možnosť si vybrať z rôznych variant, ísť od najľahšej až po tú zložitejšiu. Máte vytvorený bezpečný priestor na skúmanie svojho vlastného tela, privedením sa do rôznych ´crazy ´ polôh. Tým možno privediete svoje vnútorné dieťa, ktoré sa chce hrať  a ktoré zostalo zabudnuté, na povrch. Prečo by ste to mali robiť ? Dobrá otázka!!! LEBO NA JOGE MOŽETE, NA JOGE SME VŠETCI SLOBODNÍ a tak trochu BLÁZNIVÍ!! (Prečo by sa ináč normálny človek v rámci relaxácie a ukľudnenia chcel stavať na hlavu, alebo si zahrčkať nohy a meditovať niekoľko minút/hodín).

Prečo práve kurz?

Podala by som to asi takto. My učitelia chodíme na rôzne kurzy, učíme sa  zaujímavé veci od rôznych zaujímavých ľudí. Zbierame informácie a študujeme to, čo nás baví. Robíme to z dvoch dôvodov. 

Prvý je: Sebavzdelávanie, rast, hlad po informáciach atď... 

Druhý je: Chceme sa o tieto informácie PODELIŤ, zdielať s Vami našu vášeň.... a ponúknuť Vám prehľad informácií spojených v krátkych kurzoch, ktoré sú vždy zostavené tak, aby ste jogu mohli praktizovať aj doma, a taktiež využiť informácie z kurzu aj v dennom živote. 

Na jednej strane, máme možnosť s Vami pracovať dlhšiu dobu a pozorovať ako sa vytvárate, poradiť a napomáhať Vám. Na druhej strane, Vy máte možnosť taktiež pozorovať na sebe zmeny, prediskutovať ich s lektorom na ďalšej hodine, vidieť Váš vlastný pokrok. Vytvoríte si skutočne pevný základ, budete mať vedomosť o tom, prečo to robíte a hlavne ako to robiť správne. Sami budete na sebe pozorovať POZITÍVNE ZMENY.

 

 

Takže kliknite na link www.jogovna.sk , vyhľadajte Novinky, vyskočia Vám Aktuálne kurzy, Nájdite si Hatha joga krok po kroku a zarezervujte si miesto. A už si len užívajte pocit, že ten prvý najťažší krok ste spravili a idete spraviť skvelú vec pre seba, pre okolie, pre zem, pre vesmír.