MYSORE ŠTÝL

Renáta Kenderessyová, 18.09.2023

AUTOR: RENÁTA KENDERESSYOVÁ

Mysore je špecifický štýl učenia tradície Ashtanga jogy tak, ako ju učil od roku 1948 Sri K. Pattabhi Jois v juhoindickom meste Mysore, štát Karnataka.

Nácvik a pochopenie pozícií, dýchania a ostatné aspekty spojené s praxou sú vysvetľované žiakom postupne, na základe individuálneho prístupu podľa úrovni pokročilosti. Táto metóda umožňuje každému získať čas a priestor na dôkladné pochopenie, osvojenie a zapamätanie si jednotlivých asán (pozícií). Akonáhle si žiak zapamätá sled učených pozícií, učiteľ mu pridáva ďalšie. Každý má možnosť praktikovať asány svojim vlastným tempom, nezávisle na ostatných a pri tom vnímať a prijímať energiu od ostatých žiakov, ktorípraktikujú na vedľajšej podložke. Voľne povedané, jedná sa o samostatnú prax žiaka pod "dohľadom" učiteľa.

AKO PREBIEHA LEKCIA

ZAČIATOČNÍK

Ako nováčik môžete očakávať, že Vaše prvé lekcie budú krátke. Môžu trvať kľudne len cca 20-30 minút. Hodiny sa začnú predlžovať s postupným pridávaním nových asán. Učiteľ sa oboznámi s Vašim zdravotným stavom, vysvetlí Vám základné princípy dychu a pohybu. Pilierom jogy je dych a Vy sa učíte počas prvých hodín najmä správne dýchať. Jedná sa o voľný hlasitý dych s jemne uzavretou hlasivkovou štrbinou, ktorý má veľmi špecifický zvuk a hlavne význam. (O dychu viac v inom blogu). Potom sa naučíte prvé pozície. Zvyčajne, ak to zdravotný stav dovolí, úvodnými pozíciami sa stávajú pozdravy slnku. K nim sa pridávajú záverečné pozície. Túto "zostavu" si pod dozorom učiteľa opakujete počas celej hodiny. Učiteľ sa striedavo venuje Vám a aj iným žiakom.

Vitajte v jogovom svete! :)

Všetko, čo sa počas Mysore hodiny naučíte, je potrebné počas nasledujúcich dní praktikovať aj doma, aby ste si vytvorili návyk, plne si uvedomili sled dychov a pohybov. Cieľom je doviesť Vás k samostatnej praxi a tá začína už po na prvej hodine. Bez domácej praxe nemá zmysel navštevovať tento druh hodín. Keď si dostatočne osvojíte prvé pozície, je čas navštíviť ďalšiu hodinu a dozvedieť sa viac. Novo naučené asány opäť pridáte do Vašej domácej praxe. A tak, z hodiny na hodinu sa stáva Vaša jogová zostava bohatšou a s ňou Vaše telo silnejšie, ohybnejšie a zdravšie.

 SKÚSENÍ PRAKTIKANTI 

Dĺžka lekcie bude závisieť od toho, koľko asán v presnom slede za sebou ste schopní samostatne odcvičiť počas praxe, ale aj od toho, koľko máte na prax energie. Učiteľ Vás počas praxe sleduje a dopomáha Vám slovne či dotykom v správnom prevedení asán, koriguje prípadné nepresnosti, vysvetľuje alternatívy asán v závislosti od flexibility, pomáha Vám cez dotyk hlbšie preciťovať pozíciu. Kontroluje dýchanie a motivuje Vás už len svojou prítomnosťou k plynulej praxi. Samozrejme, učí Vás nové asány, keď máte záujem, čas, silu a ste pripravený ísť ďalej .

 

 PRÍPRAVA NA LEKCIU

  • Najlepšie sa budete cítiť v pohodlnom oblečení z prírodných materiálov, odporúčame strihy „na telo“, aby Vás voľné oblečenie počas praxe nerušilo. Muži môžu ostať kľudne aj bez trička, doporučujeme však tielko. Na podložku sa postavíme len v tom, v čom budeme počas praxe. Nie je priestor na dodatočné vyzliekanie sa. To odpútava našu pozornosť.
  • Na podložku sa postavíme už bez ponožiek.
  • Odložte si všetky šperky a doplnky.
  • Jogamatky sú vo väčšine jogových štúdií k dispozícii, pre vlastné pohodlie odporúčame priniesť si vlastný jogový koberec.
  • Pred a po praxi doporučujeme 15-20 minút nepiť. Nepije sa ani počas praxe. Tu dochádza k zahrievaniu organizmu (prostredníctvom dýchania), čím dochádza k očiste tela a zvýšeniu flexibility. Pitím sa telo ochladzuje, narúša sa tok energií a plynulosť praxe.
  • Nejesť minimálne 2 hodiny pred praxou (prípadný hlad zaženiete sušeným ovocím, či orechmi).
  • Pokiaľ je možné, tak sa pred praxou osprchovať teplou vodou (zohrejeme sa a uvoľníme svaly) a použiť deodorant.
  • Po praxi sa podľa ajurvédy odporúča ponechať pokožku bez umývania aspoň 30 minút a prebytočný pot vmasírovať naspäť do pokožky.
  • Počas menštruácie sa prax vynecháva,  energetické zámky (bandhi), ktoré využívame zabraňujú prirodzenému prúdeniu krvi.
  • Necvičíme ani počas mesačného splnu a novu. Počas týchto dní môžeme praktizovať jednoduchú pranajámu (dychové cvičenie).

ABY JOGA FUNGOVALA 

PRAVIDELNOSŤ

je dôležitá pre pozitívny účinok jogy na naše telo. Ak cvičíme len pár dní v mesiaci, benefit nepostrehneme. V prípade ashtanga jogy by sme mali cvičiť denne 6 dní v týždni a jeden deň dopriať telu relax.

 

NENÁSILIE

voči svojmu telu je podmienkou dlhodobej spokojnosti a praxe bez bolesti. Neporovnávame sa  a nesnažíme sa nasilu spraviť akúkoľvek pozíciu. Nie je dôležité, koľko asán dokážem urobiť, ale koľkým dokážem porozumieť.

 

VLASTNÉ TEMPO

dychu, pohybu aj osvojovania si nových pozícií, nám umožní byť v bližšom spojení s vlastným telom.

PRAVIDLÁ PRAXE

  • Pokiaľ máte akékoľvek zdravotné obmedzenia, vždy pred lekciou upozornite učiteľa.
  • Pozície sa pridávajú žiakom postupne, a to až na základe pochopenia a osvojenia si predchádzajúcich.
  • Nejde o kvantitu, ale  kvalitu (súlad dychu a pohybu, správne dýchanie, prevedenie pozície tak, aby z nej naše telo  a aj naša myseľ mala úžitok).
  • Každý "cvičí" sám za seba na vlne vlastného dychu.
  • Plne sa koncentrujeme na svoju prax. Je potrebné sa vyhnúť rušivým momentom (naprávanie vlasov, trička, porovnávanie sa s inými, sledovanie pokrokov suseda,  pitie a pod.).
  • V priebehu cvičenia nerozprávame. Joga je meditáciou v pohybe pre Vás aj ostatných, preto nikoho nechceme rušiť.
  • Čas príchodu a odchodu je flexibilný, treba prísť tak, aby ste mali dostatok času odcvičiť si svoju prax.
  • Nikdy sa nedvýhajte z pozície, ak sa Vás učiteľ ešte dotýka.
  • Keď chcete dopomoc v pozíciách, alebo sa naučiť nové asány, sadnite si na podložku, pokračujte s dychom a počkajte na učiteľa.
  • Ak chcete dopomoc v asáne, ktorá sa cvičí na dve strany, vynechajte vinjasu, aby ste skrátili čakanie učiteľa. Tak sa môže viac venovať všetkým.