TEHOTENSKÁ JOGA- vo forme aj s bruškom - AKTUÁLNE KURZY 2023

Tehotenstvo je plné radosti a očakávania, ale aj obdobím telesných zmien, nepohodlia, únavy, výkyvov nálad spôsobených hormónmi, predovšetkým relaxínu, ktorý spôsobuje uvoľňovanie a oslabovanie tkaniva nielen v oblasti pánvy, ale aj na celom tele. Preto je potrebné posilňovať počas tehotenstva svalstvo na celom tele, ktoré pomáha udržať správny rozsah uvoľnených kĺbov v dôsledku zvýšenej hmotnosti. Aktívny a zdravý pohyb vychádzajúci z jogy pomáha predchádzať syndrómu dolnej dutej žily,  je prevenciou vysokého krvného tlaku či žalúdočných nevoľností. V tele budúcej mamičky dochádza k zmenám, ktoré sú sprevádzané uvedenými príznakmi. Možnosťou, ako sa s tehotenskými ťažkosťami lepšie vyrovnať, je pravidelné cvičenie tehotenskej jogy. Gravid joga podporuje nielen fyzické, ale aj psychické zdravie, preto je medzi budúcimi mamičkami obľúbená. Pripomíname, že aktivite je potrebné sa venovať pravidelne, aby ste pocítili jej účinky. 

 

 

Na JOGU PRE TEHUĽKY sa môžu prihlásiť aj tie mamičky, ktoré sa doteraz vo svojom živote s jogou nestretli a ani sa nevenovali žiadnej športovej činnosti. Podľa vyjadrení odborníkov, je to ten najlepší čas na začatie pravidelnej pohybovej činosti, pretože prospech z nej bude mať nielen mamička, ale aj samotné bábätko. Jednotlivé cvičenia sa dajú prispôsobiť rôznym úrovniam a individuálnym fyzickým požiadavkam každej ženy. Tehotenská joga je vhodná od 14. týždňa tehotenstva, ak ste sa pred tým joge nevenovali. Tehotným ženám, ktoré sa pred otehotnením venovali joge či aktívne športovali a naďalej cítia potrebu aktívneho pohybu, je možné pripraviť individuálnu lekciu jogy, ktorá bude rešpektovať skutočnosť, že vo Vašom tele prebiehajú veľké hormonálne a fyziologické zmeny. 

AKTUÁLNE MOŽNOSTI:  NEDEĽE 16,30 -17,30- formou kurzu alebo otvorených lekcíí.

OTVORENÁ HODINA každú nedeľu : 9 eur ( prihlásenie jen na vybranú hodinu) - rezervujte si miesto priamo cez rezervaćný systém, Tu nájdete aj inštrukcie k rezerváciám.

 

 

 

 

 

AKÉ SÚ ÚČINKY JOGY PRE TEHOTNÉ? 

Gravid joga je špeciálny druh jogy, ktorý maximálne vyhovuje kritériám budúcich mamičiek.Tehotenská joga je prispôsobenou verziou Hatha jogy, pričom sa inšpirovala najmä prevzatím niektorých pozícií (asán) a kontroly dýchania nazývaného pránajáma.

Joga pre tehotné predstavuje skvelú telesnú aktivitu, pretože sa sústreďuje len na vykonávanie cvikov, ktoré sú bezpečné, a najmä prínosné. Tehotenská joga neobsahuje žiadne intenzívne a prudké pohyby, ktoré by mohli spôsobiť závraty, bolesť alebo zadržiavanie dychu, ani cviky, ktoré by mohli vyvinúť negatívny tlak na svaly bruška a uškodiť bábätku. Napriek tomu cvičenie jogy pre tehotné odkonzultujte so svojím  lekárom. Potvrdenie od lekára nám prosím doneste pred nástupom na prvú hodinu. V Jogovni budete cvičiť pod dohľadom  skúsenej inštruktorky Natálky. 

 

Cvičenie jogy v tehotenstve Vám prinesie množstvo zdravotných výhod :

  • zlepšuje krvný obeh a okysličenie orgánov
  • naučí správne a vedome dýchať, ale aj vnímať svoje telo a rešpektovať ho
  • rozvíja svalovú silu, pružnosť a vytvorí priestor pre rastúce bábätko a vnútorné orgány
  • redukcia opuchov nôh,  spôsobených nedostatočnou funkciou lymfatického systému 
  • napomáha správnemu držanie tela, pomáha účinne zvládať bolesti chrbta, hlavne "krížov"
  • zlepšuje trávenie, odstraňuje problémy so zápchou
  • ponúka príležitosť psychicky sa uvoľniť, eliminovať stres, strach i nervozitu

Príjemným spestrením je kontakt s ostatnými budúcimi mamičkami, ktoré trápia podobné starosti, ako sú tie vaše. Budete mať priestor ďalších 15 minút po hodine zdieľať Vaše tehotenské skúsenosti a dojmy. Azda najpodstatnejšie je, že tehotenská joga je prípravou na samotný pôrod, a to hneď v dvoch aspektoch. Joga vo všeobecnosti sa sústreďuje na správne dýchanie, preto ani v joge pre tehotné nechýbajú dychové cvičenia. Pre tehotnú ženu je nevyhnutná relaxácia a súčasne aj posilnenie svalov panvového dna a tehotenská joga sa svalom tejto oblasti poctivo venuje. Prenatálna joga vo veľkej miere pomáha rýchlejšiemu zotaveniu sa po pôrode.

 

Gravid joga je vhodným cvičením pre všetky tehotné ženy od 14. týždňa, ktoré nemajú vážnejšie zdravotné komplikácie. Pred cvičením preto odporúčame, aby mamička svoj zdravotný stav a možnosti pohybu konzultovala so svojim lekárom.

   Jedna lekcia gravid jogy trvá 55-60 minút a pozostáva z troch častí:

  • Asany (pozície, polohy)

  • Pranayama (dychové cvičenia)

  • Relaxácia

Súčasťou cvičenia je aj práca s panvovým dnom. Tieto jednoduché cviky zohrávajú veľmi dôležitú rolu ako v tehotenstve, tak aj po pôrode, nakoľko pôsobia ako prevencia voči inkontinencii a prepadaniu orgánov a prispievajú k rýchlejšej rekonvalescencii.

Dychové cvičenia – tzv. pranayama učia mamičku ako správne narábať s dychom a umožňujú jej naplno využiť kapacitu pľúc. Zároveň napomáhajú telu zbavovať sa toxínov a prispievajú k lepšej cirkulácii krvi a kyslíka. Všeobecne platí, že kto dokáže ovládať svoje dýchanie, dokáže zároveň ľahšie zvládať stres, bolesť a psychickú záťaž. Z tohto dôvodu je pranayama nevyhnutnou a nenahraditeľnou prípravou mamičky k pôrodu. Na hodine sa mamičky naučia rôzne druhy jednoduchej pranjámy, ktoré budú mocť využiť aj po pôrode.