Olejový kúpeľ

Renáta Kenderessyová, 18.09.2023

K joge patrí neodmysliteľne aj starostlivosť o telo.

Pre zachovanie mladistvej pokožky do vyššieho veku sa raz týždenne staráme o jej hydratáciu prostredníctvom olejového "kúpeľa". Tisícročia sa táto procedúra používala na udržanie dobrého zdravia, zlepšenia spánku, dosiahnutie dlhovekosti a aj ako liek.  Spolu so stravou, jogovou praxou a meditáciou pôsobí ako balzam na naše telo.  Ajurvéda tentopostup označuje ako Abhyanga. Pravidelným olejovým kúpeľom sa chránime pred ochoreniami kĺbov a zlomeninami vo vyššom veku. Podľa ajurvédy má naša pokožka 7 vrstiev (nazývané dhatu) a aby olej prenikol až do tej najhlbšej, je potrebné olej vtierať a určitú časť tela masírovať aspoň 5 minút.

RICÍNOVÝ OLEJ
má silné premasťujúce účinky, preto je vhodný na ošetrenie extrémne suchej pleti. V pokožke viaže vlhkosť a zabraňuje jej vysúšaniu. Napomáha prirodzenej regenerácii pleti a tým pomáha urýchľovať hojenie pooperačných jaziev a liečbe bradavíc. Prehrieva podkožné tkanivo. Využíva pri problémoch s vypadávaním vlasov. Vlasy budú vyzerať lesklejšie a bohatšie a je účinný aj proti lupinám. Nie je úplne jedno, aký olej použijete. Bežne dostupné oleje sú často krát spracovávané za použitia chemických rozpúšťadiel a pri vysokej teplote, čim sa ničia výživné látky. 

SÉZAMOVÝ OLEJ
 sa používa na podporu rastu kostí. Môžu ho používať ľudia na zmiernenie účinkov osteoporózy a iných ochorení oslabujúcich kosti, ktoré sú spôsobené vekom. Okrem toho ho môžete použiť na urýchlenie opätovného rastu a hojenia poškodených kostí. Je užitočný na liečenie zapálenej, podráždenej a poškodenej pokožky, pretože má vysoký obsah antioxidantov a antibakteriálnych vlastností. Olej preniká hlboko do pokožky, bojuje s baktériami a zanecháva pokožku žiarivú a detoxikovanú. Olej môžete použiť pri ekzéme a psoriáze i na zníženie výskytu pigmentových škvŕn. Po natretí na pokožku pocítite jeho hrejivý účinok. Vďaka vitamínu E a minerálom, ktoré sezamový olej obsahuje, sa odporúča na upokojenie svrbenia spôsobeného suchou, šupinatou pokožkou hlavy. Navyše vám pomôže zbaviť sa vší, lupín, šedín a dodá vlasom lesk.

Kupujte si organické a za studena lisované  oleje vo fľaši z tmavého skla. Možno ich nájsť v špecializovaných predajniach potravín alebo online. Olej skladujte na tmavom a chladnom mieste.

Ja používam kombináciu týchto dvoch olejov, pretože rícínový je príliš hustý a ťažšie sa rozotiera a sézamový olej ma zas krásne prehreje a uvoľní.

AKO NA TO?

  • Nájdite si na seba minimálne hodinku a pol čas, počas ktorého Vás nikto nebude rušiť (je to čas vyhradený len pre Vás... pre seba).
  • Zohrejte si olej (príp.zmes) vo vodnom kúpeli.
  • Osprchujte sa dostatočne teplou vodou (vlasy ostanú suché).
  • Pripravte si teplý nápoj (čaj).
  • Pomaly si natierajte a vmasírujte olej na tvár, potom na suché vlasy a postupne si ponatierajte celé telo. Masírujte každé miesto na tele pár minút, dbajte na kruhovitý pohyb okolo kĺbov. Celá másáž tela zaberie cca 15 minút (čím dlhšie, tým lepšie). Skúste si byť vedomí iba toho, ako sa ruky dotýkajú Vášho tela.
  • Ľahnite si  na pripravenú osušku, alebo si priprav miesto na lehátku, gauči, posteli, zabaľte sa do ďalšej osušky, prípadne deky a úplne sa uvoľnite, relaxujte. Možete popíjať lahodný čaj, len tak ležať a na nič nemyslieť. Vydržte tak dlho, ako Vám je príjemné.
  • Potom si štandardným spôsobom opláchnite vlasy a telo (ideálne je použitie prírodnej kozmetiky bez parabénov, umytie tela niekedy nie je ani potrebné, ak sa olej vsiakne do pokožky či látky, v ktorej ste boli zabalení).
  • Už sa ničím nenatierajte.
  • Po osušení pokožky si oblečte niečo teplé, zabaľte sa do deky, ľahnite si a už len relaxujte.


ČO SA STANE?
Možno budete po kúpeli cítiť príjemnú únavu. Nesnažte sa ju prekonať, užite si ju. Pleť bude bohato hydratovaná. Budete cítiť jemne hrejivý pocit na celom tele. Vaša prax na druhý deň bude úžasná!!! Telo sa stane ohybnejšie, kĺby búdú bolieť omnoho menej.
VYSKÚŠAJTE, STOJÍ TO ZA TO!