Kičrí alebo kitchari je tradičné ajurvédske výživné jedlo, vyrobené z Mungo fazule, ryže, zeleniny a liečivých korenín. Ide o veľmi chutné jedlo s textúrou krémového rizota. Používa sa po stáročia na podporu budovania tráviaceho ohňa, čistenie tela od toxínov - ámy, vybalansovanie dóš.
TOTO JEDLO ŤA POSTAVÍ NA NOHY PRI DLHODOBEJ ÚNAVE, VYČERPANÍ A PO CHOROBE. VYSKÚŠANÉ: FUNGUJE:)
MOJA KÚRA v časoch, keď sa nesmelo nikam chodiť: (bola som totálne vyčerpaná, bez zmyslu života, nechuťou čokoľvek robiť ).
Kúra trvala presne 3 týždne, nič iné okrem uvedeného som nejedla. Už po týždni kúry som sa začala cítiť lepšie. Toto bol môj jediný liek, ktorý som užívala.
Na raňajky ( medzi 7,00 - 8,30 ) som mala ojas mlieko (viď recept v niektorom z postov)
Na obed (medzi 11,30-13,00 ) som mala 2 naberačky kitchari
Na večeru (medzi 16,30-18,00 ) 1 naberačka kitchari.
Základné Ingrediencie
- **Basmati ryža (rozvarená domäkka)
- **Mungo fazuľa (moong dal). Lúpaný je žltý, nelupaný zelený-varí sa dlhšie). Malé fazule, ktoré sú ľahko stráviteľné a bohaté na bielkoviny.
- **Koreniny: kurkuma, rímsky kmín, koriander, zázvor. Dodávajú chuť, podporujú trávenie a majú protizápalové vlastnosti.
- **Sezónna zelenina, ako mrkva, cuketa, špenát alebo sladké zemiaky, čo dodáva jedlu ďalšie vitamíny a minerály.
Recept: Základné Kičari
- 1 šálka basmati ryže
- 0,5 šálka mungo fazule (moong dal)
- 2 lyžice ghí
- 0,5 - 1 čajová lyžička kurkumy
- 0,5 - 1 čajová lyžička mletého rímskeho kmínu
- 0,5 - 1 čajová lyžička mletého koriandru
- 0,5 - 1 čajová lyžička strúhaného zázvoru (alebo mletý)
- Soľ podľa chuti
- Zelenina podľa výberu
- Voda alebo zeleninový vývar- začni na 6 tich pohároch - počas varenia pridávaš, aby z toho bola krémová kaša. Redšia = chutnejšia.
Tak, ako sa v našich podmienkach používa vývar (Slepačia polievka pre dušu), tak majú v Indii toto jedlo. ❤️❤️❤️
Doporučenia pre jednotlivé dóše:
Použite polovičné množstvo ghee alebo oleja.
Namiesto ryže môžete použiť aj quinou, proso alebo amarant.
Počas varenia pridajte štipku kajenského korenia.
Najlepšia zelenina pre dóšu Kapha je listová zelenina, ružičkový kel, karfiol, špargľa a zeler.
Použite polovičné množstvo horčičných semienok. Prípadne horčičné semienka úplne vynechajte.
Ghee môžete nahradiť aj kokosovým olejom.
Najlepšia zelenina na Pittu je listová zelenina, brokolica, kukurica, hrášok, zelené fazuľky, karfiol, špargľa, cuketa a tekvica.
Použite dvojnásobné množstvo ghee alebo oleja.
Použite dvojnásobné množstvo ryže.
Najlepšia zelenina pre Vátu je mrkva, cvikla, zemiaky, cuketa, hrášok a sladké zemiaky.