LEVANDUĽA (Lavender)

je jedným z najpoužívanejšćh olejov a ma skutočne rozsiahle spektrum použitia. Je tzv. adaptogén, rovnako ako mäta pieporná. To znamená, že sa môže prispôsobiť potrebám tela a vo svojom veľmi zložitom zložení uvoľňuje len tie zložky, ktoré človek potrebuje. Potom môže niekoho upokojiť, iného zas posilniť a dodať energiu. Takisto pomáha ostatným olejom dobre spolupracovať. Spája a prepojuje všetky komponenty tak, aby prinášali maximálny úžitok všetkým telesným systémom. Môže modulovať náladu, uľavuje pri úzkostiach. Pomáha pri hojení rán a poškodení tkanív, najmä pri popáleninách. 
Levanduľa má všestrannú, neagresívnu povahu. Jej použitie je jednoduché a ľahké. Skúste sami...

Hlavné účinky 

  • Podporuje zdravú pleť. Zmierňuje podráždenie pokožky, upokojuje bolesť pri ranách a odreninách.
  • Zmierňuje vzhľad nedokonalej pokožky, lieči bolestivé pupienky. Mne úspešne pomáha zbaviť sa rýchlo herpesu (natieram tak často, ako je len možné)
  • Je to zvlhčovač pleti, pretože levanduľový olej má schopnosť povzbudzovať cirkuláciu, prirodzene zvyšuje hladinu kyslíka a živín, ktoré sa dostanú do vašej pleti, a tým robia pleť vláčnejšou
  •  V antických kultúrach vysoko vážená a často používaná, v súčasnosti jej popularita ďalej narastá vďaka kozmetickým využitiam.
  •  Okrem rozpoznateľnej arómy a jedinečných využití sa olej Levanduľa v širokej miere používa na podporenie pokoja a uvoľnených pocitov
  • Pre občerstvujúci spánok, keď sa vám nedarí vypnúť, kvapnite si na vankúš kvapku levandule (rozprášte pár kvapiek levandule zriedenej s prevarenou vodou v spreji).  Jej upokojujúca vôňa vás nádherne uvoľní. Pre pokojnejší spánok dieťatu natrite na chodidlá a pomasírujte. Taktiež doporučujem difúziu.
  • Upokojenie popálenín a regenerácia buniek.
  • Reguluje opuchy a prečisťuje dýchacie cesty
  • Uvoľnuje upchatý nos a dutiny. Vyhnite sa pritom očiam - Levanduľa má schopnosť regulovať opuchy a prečistiť cesty

APLIKÁCIA:
LOKÁLNE: môže sa používať nezriedená na požadované miesto alebo reflexné body (12 kvapky na pokožku), alebo primiešať do krému, séra

AROMATICKÁ: rozprašovať, alebo arómu priamo vdychovať, nastriekať na oblečenie, vankúš (postriekať sáčky s levandulou do skrine proti moliam)

VNÚTORNÁ: 1-2 kapky v gelových kapsuliach, ochucovadlo pri varení a pečení.

UPOKOJENIE DIEŤAŤA: difúzia v miestnosti, nastriekať sprejom (pár kvapiek oleja + prevarená voda, pretrepať) postelnú bielizeň, vankúš. Natrieť zriedený olej s frakcionovovaným kokosovým olejom na chodidlo aby sa dieťa uvoľnilo a pripravilo na spánok.

KÚPEĽ: 2 lyžice sódy bikarbóny +  4-5 kvapiek levanduľového oleja + pár kvapiek mlieka (smotany)- zmiešať a pridať do kúpeľa

REPELENT: pár kvapiek levandule + 1-2 kvapky Lemongrass olej zmiešať s vodou, nasprejovať na telo, textílie. Alebo zmiešať s frakcionovovaným kokosovým olejom a natrieť na telo.

OŽIVENIE INTERIÉRU AUTA:  kvapnite 6-7 kvapiek do 100 ml vody a sprejovej fľaštičke  jemne postriekajte sedadlá koberec a čalúnenie vo svojom aute.
Levandulová mast' na suchú pokožku: Do 50 ml kokosového oleja, alebo bambuckého masa namiešajte 10 kvapiek levandulového oleja.

Vyrobte si aromaterapeutickú plastelínu, použite obľúbený recept na doma robenú plastelínu a pridajte do nej niekoľko kvapiek levandule. Pozorujte svoje deti, aké sú pokojné, keď sa s ňou hrajú!