Joga
Životný štýl
TEHUĽKY
Jedlo
DOTTERA info k produktom

TEHOTENSKÁ JOGA- vo forme aj s bruškom - AKTUÁLNE KURZY nájete v sekcii kurzy

Tehotenstvo je plné radosti a očakávania, ale aj obdobím telesných zmien, nepohodlia, únavy, výkyvov nálad spôsobených hormónmi, predovšetkým relaxínu, ktorý spôsobuje uvoľňovanie a oslabovanie tkaniva nielen v oblasti pánvy, ale aj na celom tele. Preto je potrebné posilňovať počas tehotenstva svalstvo na celom tele, ktoré pomáha udržať správny rozsah uvoľnených kĺbov v dôsledku zvýšenej hmotnosti. Aktívny a zdravý pohyb vychádzajúci z jogy pomáha predchádzať syndrómu dolnej dutej žily,  je prevenciou vysokého krvného tlaku či žalúdočných nevoľností. V tele budúcej mamičky dochádza k zmenám, ktoré sú sprevádzané uvedenými príznakmi. Možnosťou, ako sa s tehotenskými ťažkosťami lepšie vyrovnať, je pravidelné cvičenie tehotenskej jogy. Gravid joga podporuje nielen fyzické, ale aj psychické zdravie, preto je medzi budúcimi mamičkami obľúbená. Pripomíname, že aktivite je potrebné sa venovať pravidelne, aby ste pocítili jej účinky. 

 

 

Nápoj na podporu imunity

Renáta Kenderessyová, 13.02.2017

Toto je skvelý nápoj na ráno, ktorý je mojím každodenným rituálom. Doporučujem ho na posilnenie imunity. 
Stači Ti na to červený pomaranč alebo červený grapefruit, On Guard olej, med, teplá voda, vitamín C.

 

 

YIN JOGA - PRAX TICHEJ SILY

Renáta Kenderessyová, 12.03.2017

MOJE PRVÉ STRETNUTIE

s Yin jogou bolo rozporuplné. Prečo? Pretože som sa tu stretla s konfrontáciou so sebou samou. Poviem Vám, bolo to náročné. Zotrvávať v pozícii bez pohnutia dlhšiu dobu nie je tak jednoduché, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Pokiaľ bola pozícia pohodlná a stuhnuté telo ma v nej „neotravovalo“ , začala sa ozývať hlava. Bolo pre mňa skutočne ťažké, vydržať sama so sebou (a to sa mám celkom rada), zvládať svoje myšlienky. Slovo zvládať znie v tomto prípade odvážne. Nezvládala som ich. Tlačili sa napovrch: „Ako dlho ešte? To tu mám len tak nečinne byť?   A vôbec, chcem tu byť? Má to nejaký zmysel, takto sa tu povaľovať? ... Alebo ma prepadávali nesúrodé  zážitky z minulosti, plány do budúcna, myseľ riešila známych, vzťahy, krivdy a tak...

A potom prišli pozície, ktoré mi vôbec neboli povôli, kde ma to ťahalo, tlačilo a často krát sa tieto pocity spojili proti môjmu úbohému telíčku všetky naraz. Vtedy to prišlo! 

VEĽKÁ CHYBA – NEVIEME DÝCHAŤ!!!

Renáta Kenderessyová, 14.03.2017

 

Áno, dovolím si tvrdiť, že u väčšiny ľudí, ktorí žijú v rozvinutom svete je dýchanie na míle vzdialené od rytmu prastarého dýchania. Spôsob, akým človek v tomto storočí dýcha, stačí k prežitiu. Skrátený, nedbalý a plytký dych však skracuje trvanie života, zmenšuje životnú silu a zvyšuje náchylnosť k ochoreniam.

V minulosti pračlovek žil v prirodzených podmienkach, lovil, bojoval so živlami, vrtochmi počasia, bol stále na čerstvom vzduchu. Prirodzená práca (telesná) ho viedla k inštinktívnemu dýchaniu.

Ashtangová úvodná a záverečná mantra

Renáta Kenderessyová, 25.03.2017

Ak praktizujeme ashtanga jogu, skôr či neskôr sa stretneme s jazykom, v ktorom bola joga pôvodne učená a do dnes sa používa. Tento jazyk sa volá Sanskrit.

So Sanskritom sa stretávame v názvoch asán, počítame v ňom dych a vinyásy. Samotné Patandžáliho Jóga Sutry, ich komentáre a výklady tohto diela boli napísané v Sanskrite.
Pri pokročilejšej praxi sa pri cvičení počíta každý nádych a výdych, ako aj pohyb pri každej polohe. Najskôr nás učí učiteľ, a neskôr si ich rátame v mysli sami, keď sa zostavu naučíme. Rátať môžme v našom jazyku, ale mnohí učitelia tak v Indii, ako aj vo svete počítajú v Sanskrite.

Každú vedenú hodinu začíname spoločnou úvodnou mantrou. Recitovanie či odriekavanie mantier (tzv. chanting) patrí neodmysliteľne k ashtangovej praxi. Klaniame sa a ďakujeme tak všetkým svojím učiteľom, ktorí nás na našej ceste posúvajú ďalej. Tým, ktorí nám sprostredkujú poznanie, ktoré sme vďaka nim dosiahli. Ďakujeme konkrétnym ľuďom, ktorých poznáme, tých, ktorí nás niečo naučili prostredníctvom svojich diel (Patanjali a ďalši). Ďakujeme jednému duchu, energii v mnohých podobách.
V záverečnej mantre zas prajeme šťastie, prosperitu a pokoj všetkým tvorom, ľuďom a celému Svetu.

 

 

MANTRA - ČO TO JE?

Renáta Kenderessyová, 25.03.2017

Hodina sa začala, všetci sťahujú pozornosť do vnútra a odpútavajú pozornosť od denných zážitkov sústredením pozornosti na svoj dych. A v tom sa z úst učiteľa ozýva „zvuk“...a odrieka sa niečo.......teraz už budete vedieť, čo to je.

Mantra.

ČO BY STE MALI VEDIEŤ O HATHA JOGE PRED TÝM, NEŽ S NOU ZAČNETE?

Renáta Kenderessyová, 31.03.2017

JE PRE VŠETKÝCH!!! 

Často si myslíme, že joga je len pre super ohybných ľudí. Alebo možno aj na opak, že Hatha je pomalá a tam sa budeme nudiť. Alebo ďalšia možnosť je, že jogu nepotrebujeme, ležať môžeme aj doma. 

OMYL,OMYL, OMYL.. Poďme teda po poriadku.

Čo je to Hatha joga a prečo som si ju „JA“ vybrala.

 

MYSORE ŠTÝL

Renáta Kenderessyová, 31.03.2017

AUTOR: RENÁTA KENDERESSYOVÁ

Mysore je špecifický štýl učenia tradície Ashtanga jogy tak, ako ju učil od roku 1948 Sri K. Pattabhi Jois v juhoindickom meste Mysore, štát Karnataka.

Nácvik a pochopenie pozícií, dýchania a ostatné aspekty spojené s praxou sú vysvetľované žiakom postupne, na základe individuálneho prístupu podľa úrovni pokročilosti. Táto metóda umožňuje každému získať čas a priestor na dôkladné pochopenie, osvojenie a zapamätanie si jednotlivých asán (pozícií). Akonáhle si žiak zapamätá sled učených pozícií, učiteľ mu pridáva ďalšie. Každý má možnosť praktikovať asány svojim vlastným tempom, nezávisle na ostatných a pri tom vnímať a prijímať energiu od ostatých žiakov, ktorípraktikujú na vedľajšej podložke. Voľne povedané, jedná sa o samostatnú prax žiaka pod "dohľadom" učiteľa.

PREČO CVIČÍME 108 POZDRAVOV SLNKU?

Renáta Kenderessyová, 22.06.2017

V prírode prebieha všetko v cykloch. Kolobeh života je nekonečný. Neustále sa opakujú ročné obdobia, Mesiac pribúda a ubúda. Každý deň vychádza Slnko, ktoré je zdrojom energie pre všetok život na planéte Zem a právom je tak uctievané v mnohých náboženstvách a filozofiách. Z indickej ajurvédy, náuky o umení života, pochádza tiež Pozdrav Slnku.

Ide o tú najbežnejšiu a dnes tiež najznámejšiu zostavu jogových pozícií, dynamické cvičenie, ktoré pozostáva z niekoľkých plynule prechádzajúcich asán. Rovnako ako Slnko aj táto zostava má byť zdrojom novej energie. Upokojuje roztržitú myseľ, posilňuje pohybový aparát a pružnosť. Priaznivo pôsobí na celý vnútorné orgány a žľazy s vnútornou sekréciou.

Pozdrav Slnku podporuje detoxikačné procesy v tele tým viac, ak je zostava opakovaná viackrát za sebou. Podľa jogínskej tradície sa Pozdrav Slnku opakuje 108x. Práve 108 Pozdravov Slnku sa praktizuje v období zásadných zmien a prevratov. Z hľadiska prírodných cyklov ide o deň jarnej či jesennej rovnodennosti alebo o letný a zimný slnovrat.


Číslo 108 je magické číslo, ktoré je opradené mysticizmom. Vo východných kultúrach je číslo 108 považované za posvätné. A nie len tam, ale aj v kresťanstve. 

 

Makové smoothie

Renáta Kenderessyová, 13.02.2017

 

Niečo ľahké a chutné na raňajky alebo desiatu. Vynikajúce makové smoothies, ktoré Vám ponúknu v Prakriti shala v Bratislave a dostalo ma!!! Môžete si podľa "návodu" pripraviť aj Vy. Najlepšie chutí s ryžovým, sójovým alebo mandľovým mliekom.

Olejový kúpeľ

Renáta Kenderessyová, 13.02.2017

K joge patrí neodmysliteľne aj starostlivosť o telo.

Pre zachovanie mladistvej pokožky do vyššieho veku sa raz týždenne staráme o jej hydratáciu prostredníctvom olejového "kúpeľa". Tisícročia sa táto procedúra používala na udržanie dobrého zdravia, zlepšenia spánku, dosiahnutie dlhovekosti a aj ako liek.  Spolu so stravou, jogovou praxou a meditáciou pôsobí ako balzam na naše telo.  Ajurvéda tentopostup označuje ako Abhyanga. Pravidelným olejovým kúpeľom sa chránime pred ochoreniami kĺbov a zlomeninami vo vyššom veku. Podľa ajurvédy má naša pokožka 7 vrstiev (nazývané dhatu) a aby olej prenikol až do tej najhlbšej, je potrebné olej vtierať a určitú časť tela masírovať aspoň 5 minút.

DOTTERA AKCIA APRÍL 2024

Ahojte,

 tieto produkty Vám ponúkam v APRÍLI so zľavou:

Objednávku robím vždy k 13. dňu v mesiaci. Viac k olejčekom, ich použitiu nájdete nižšíe. S olejčekmi mám osobnú skúsenosť, sú hlavnou súčasťou mojej lekárničky.

 

 

AKO TO FUNGUJE?

čítajte ďalej...pre lepšiu viditeľnosť klinkite na obrázok

ČISTIACA ZMES (emocionálne a energetické čistenie)

NAMIEŠAJ SI SVOJU OČISŤUJÚCU ZMES:

 

 Ak máte pocit, že Vám nesedí niekoho energia, doslova Vás "vyciciava" a viete, že s touto osobou potrebujete zdieľať spoločný priestor. Alebo sa cítite unavení z ľudí, udalostí, prevalcovaní emóciami, povinnosťami- namiešajte si túto  očistnú zmes:

FRAKCIONOVANÝ KOKOSOVÝ OLEJ

Používa sa na masáže, často pre zriedenie ostatných olejov.

Frakcionovaný kokosový olej (FKO) , je 100% prírodný olej, ktorý sa okamžite vstrebáva do pokožky, čo z neho robí ideálny olej na masážne terapie. Jeho páperovo ľahký zvláčňujúci efekt poskytuje upokojujúcu bariéru bez zanášania pórov a je vynikajúci pre suchú, alebo problémovú pokožku. Zanecháva pokožku so zamatovo jemným pocitom, a nie je mastný ako iné rastlinné nosné oleje. Dokonale sa zmiešava so všetkými esenciálnymi olejmi a je bez farby, bez vône, nerobí škvrny ani sa nekazí.

KADIDLO (FRANKINSENCE)

Kadidlo je pre svoju bohatú vôňu jedným z najviac cenených a najvzácnejších olejov a často sa označuje za „kráľa“ esenciálnych olejov. Je to olej, ktorý zosiľňuje účinky ostatných olejov!!! 

V dávnych dobách sa kadidlo cenilo viac než zlato, alebo sa verilo, že dokáže vyliečiť takmer všetky nemoci. Dodnes sa na Strednom Východe považuje za posvätný olej používaný pri obetných obradoch. Pomáha sústrediť energiu, obmedziť rozptýlenie a zlepšiť koncentráciu. Mierni hyperaktivitu, netrpezlivosť, podráždenosť a nekľud. Má hlboké psychologické a duchovné benefity, už dávno uznávané v náboženských a duchovných tradíciách po celom svete. Jeho centrujúci účinok umožňuje jasnejšie sústredenie a je ideálnou pomôckou na meditáciu, rozjímanie a modlitbu, zanechanie mentálnej nesústredenosti a upokojenie mysle. Zabezpečuje stav mysle sústredenej na jednu vec, dovoľuje duchu aby mal rozlet. 

LEMON (Citrón)

jeden z najpredávanejších esenciálnych olejov spoločnosti dōTERRA, má viacero prínosov a použití. Citrón sa často pridáva do jedla na zlepšenie chuti dezertov a hlavných jedál. Citrón má povznášajúcu a energizujúcu vôňu. itrón je známy ako | silný aromatický, masážny a vnútorný čistič, ktorý sa dá použiť na doplnenie mnohých ďalších olejov. Rozptýlenie citrónu v miestnosti môže vyčistiť vzduch a podzvihnúť náladu. Môže sa tiež použiť na povrchy v celom dome ako netoxtický čistič.

LEVANDUĽA (Lavender)

je jedným z najpoužívanejšćh olejov a ma skutočne rozsiahle spektrum použitia. Je tzv. adaptogén, rovnako ako mäta pieporná. To znamená, že sa môže prispôsobiť potrebám tela a vo svojom veľmi zložitom zložení uvoľňuje len tie zložky, ktoré človek potrebuje. Potom môže niekoho upokojiť, iného zas posilniť a dodať energiu. Takisto pomáha ostatným olejom dobre spolupracovať. Spája a prepojuje všetky komponenty tak, aby prinášali maximálny úžitok všetkým telesným systémom. Môže modulovať náladu, uľavuje pri úzkostiach. Pomáha pri hojení rán a poškodení tkanív, najmä pri popáleninách. 
Levanduľa má všestrannú, neagresívnu povahu. Jej použitie je jednoduché a ľahké. Skúste sami...

ON GUARD (ochranná zmes)

Táto unikátna zmes olejov prináša voňavú, prírodnú a efektívnu alternatívu k syntetickým prípravkom na podporu imunity. On Guard olej , so svojou unikátnou vôňou, je jednou z najuniverzálnejších zmesí olejov. Osobne ho užívam hlavne vnútorne od nástupu jesene až do jari. Pridávam si ho každé ráno do nápoja, ktorého recept je súčasťou tohto blogu. Je tiež bezpečný na čistenie povrchov, ktoré prichádzajú do kontaktu s potravinami, ako netoxický spôsob čistenia, alebo na čistenie vzduchu rozptyľovaním do vzduchu. On Guard je vynikajúci na eliminovanie vírusov, kvôli svojim účinným zložkám. Okrem oleja je aj vo forme guličiek na vnútorné užívanie, zubnej pasty, prostriedku na pranie, dezinfekciu povrchov, umývanie rúk...

FIT 60+ / PONDELKY A ŠTVRTKY / 14:50 -15:50

Joga v každom veku.

Aj pre začiatočníkov. Cvičenie Vám ponúka obnovu vlastných zdrojov a tak prináša: zdravie, vitalitu,  vnútornú silu, radosť zo života, rozhýbanie energie.

Nikdy nie je neskoro začať!!!
 
Pripojte sa k nám nám do skupinky pre seniorov. Vyskúšajte s nami jemnú, vitalizujúcu jogu pre seniorov, ktorá Vám prinesie:
*  jemné rozhýbanie kĺbov a zvýšenie ich mobility, zmiernenie bolestí
*  zohriatie a uvoľnenie napätia svalov a zlepšenie ich flexibility
* posilnenie svalov (ktoré majú tendenciu z vekom ochabovať)
*  aktiváciu energie cez hlboké, vedomé a  vitalizujúce dýchanie 
* zníženie stresu a podporenie relaxácie
* podporenie zdravia kardiovaskulárneho systému.

PEPPERMINT (Mäta prieporná)

Mäta pieporná pridá osviežujúcu mätovú chuť dezertom, nápojom, smoothies a dokonca i slaným jedlám. Najkvalitnejší olej z mäty piepornej sa od ostatných produktov odlišuje vysokým obsahom mentolu – aký je napríklad v esenciálnom oleji doTERRA mäta pieporná. Mäta pieporná sa tiež často používa na starostlivosť o ústnu dutinu v zubných pastách a žuvačkách. Mätový olej obsahuje viac ako 300 rôznych zložiek a až 1000 mikročastíc, ktoré vytvárajú majstrovské dielo synergie. Vďaka tejto komplexnosti pôsobí na fyzický i mentálny systém tela. Peppermint je jedným z najsilnejších adaptogénov (podobne ako levanduľa). Dokáže sa prispôsobiť potrebám nášho tela. Má 142 možností použitia. Z jeho zložiek má 200 chladivých účinkov, 100 relaxačných a 50 hrejivých. Uvolňuje sa vždy to, čo človek v danej chvíli potrebuje.  Aktívnym komponentom je mentol, ktorý stojí za liečebnými  vlastnosťami mäty, zatiaľ čo jeho oživujúce arómy spôsobujú estery. Peppermint je známy svojimi relaxačnými účinkami. Mentol bráni kontrakcii svalov tým, že blokuje tok kontrakčných signálnych iónov do svalových buniek. Získava sa destilácoiu vodnou parou z listov. Lokálna aplikácia peppermintu obvykle vyvoláva dlhotrvajúci chladivý pocit na koži tým, že stimuluje nervy, ktoré prenášajú pocit chladu. Dochádza tak k blokovaniu nervového prenosu nepríjemných pocitov a bolesti. Peppermint môžeme vmasírovať na spánky pri bolestiach hlavy, pôsobí na ochladenie mysle a svalov.