Joga
Životný štýl
TEHUĽKY
Jedlo
DOTTERA info k produktom

MYSORE ŠTÝL

Renáta Kenderessyová, 31.03.2017

AUTOR: RENÁTA KENDERESSYOVÁ

Mysore je špecifický štýl učenia tradície Ashtanga jogy tak, ako ju učil od roku 1948 Sri K. Pattabhi Jois v juhoindickom meste Mysore, štát Karnataka.

Nácvik a pochopenie pozícií, dýchania a ostatné aspekty spojené s praxou sú vysvetľované žiakom postupne, na základe individuálneho prístupu podľa úrovni pokročilosti. Táto metóda umožňuje každému získať čas a priestor na dôkladné pochopenie, osvojenie a zapamätanie si jednotlivých asán (pozícií). Akonáhle si žiak zapamätá sled učených pozícií, učiteľ mu pridáva ďalšie. Každý má možnosť praktikovať asány svojim vlastným tempom, nezávisle na ostatných a pri tom vnímať a prijímať energiu od ostatých žiakov, ktorípraktikujú na vedľajšej podložke. Voľne povedané, jedná sa o samostatnú prax žiaka pod "dohľadom" učiteľa.

ČO BY STE MALI VEDIEŤ O HATHA JOGE PRED TÝM, NEŽ S NOU ZAČNETE?

Renáta Kenderessyová, 31.03.2017

JE PRE VŠETKÝCH!!! 

Často si myslíme, že joga je len pre super ohybných ľudí. Alebo možno aj na opak, že Hatha je pomalá a tam sa budeme nudiť. Alebo ďalšia možnosť je, že jogu nepotrebujeme, ležať môžeme aj doma. 

OMYL,OMYL, OMYL.. Poďme teda po poriadku.

Čo je to Hatha joga a prečo som si ju „JA“ vybrala.

 

YIN JOGA - PRAX TICHEJ SILY

Renáta Kenderessyová, 12.03.2017

MOJE PRVÉ STRETNUTIE

s Yin jogou bolo rozporuplné. Prečo? Pretože som sa tu stretla s konfrontáciou so sebou samou. Poviem Vám, bolo to náročné. Zotrvávať v pozícii bez pohnutia dlhšiu dobu nie je tak jednoduché, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Pokiaľ bola pozícia pohodlná a stuhnuté telo ma v nej „neotravovalo“ , začala sa ozývať hlava. Bolo pre mňa skutočne ťažké, vydržať sama so sebou (a to sa mám celkom rada), zvládať svoje myšlienky. Slovo zvládať znie v tomto prípade odvážne. Nezvládala som ich. Tlačili sa napovrch: „Ako dlho ešte? To tu mám len tak nečinne byť?   A vôbec, chcem tu byť? Má to nejaký zmysel, takto sa tu povaľovať? ... Alebo ma prepadávali nesúrodé  zážitky z minulosti, plány do budúcna, myseľ riešila známych, vzťahy, krivdy a tak...

A potom prišli pozície, ktoré mi vôbec neboli povôli, kde ma to ťahalo, tlačilo a často krát sa tieto pocity spojili proti môjmu úbohému telíčku všetky naraz. Vtedy to prišlo! 

VEĽKÁ CHYBA – NEVIEME DÝCHAŤ!!!

Renáta Kenderessyová, 14.03.2017

 

Áno, dovolím si tvrdiť, že u väčšiny ľudí, ktorí žijú v rozvinutom svete je dýchanie na míle vzdialené od rytmu prastarého dýchania. Spôsob, akým človek v tomto storočí dýcha, stačí k prežitiu. Skrátený, nedbalý a plytký dych však skracuje trvanie života, zmenšuje životnú silu a zvyšuje náchylnosť k ochoreniam.

V minulosti pračlovek žil v prirodzených podmienkach, lovil, bojoval so živlami, vrtochmi počasia, bol stále na čerstvom vzduchu. Prirodzená práca (telesná) ho viedla k inštinktívnemu dýchaniu.

Ashtangová úvodná a záverečná mantra

Renáta Kenderessyová, 25.03.2017

Ak praktizujeme ashtanga jogu, skôr či neskôr sa stretneme s jazykom, v ktorom bola joga pôvodne učená a do dnes sa používa. Tento jazyk sa volá Sanskrit.

So Sanskritom sa stretávame v názvoch asán, počítame v ňom dych a vinyásy. Samotné Patandžáliho Jóga Sutry, ich komentáre a výklady tohto diela boli napísané v Sanskrite.
Pri pokročilejšej praxi sa pri cvičení počíta každý nádych a výdych, ako aj pohyb pri každej polohe. Najskôr nás učí učiteľ, a neskôr si ich rátame v mysli sami, keď sa zostavu naučíme. Rátať môžme v našom jazyku, ale mnohí učitelia tak v Indii, ako aj vo svete počítajú v Sanskrite.

Každú vedenú hodinu začíname spoločnou úvodnou mantrou. Recitovanie či odriekavanie mantier (tzv. chanting) patrí neodmysliteľne k ashtangovej praxi. Klaniame sa a ďakujeme tak všetkým svojím učiteľom, ktorí nás na našej ceste posúvajú ďalej. Tým, ktorí nám sprostredkujú poznanie, ktoré sme vďaka nim dosiahli. Ďakujeme konkrétnym ľuďom, ktorých poznáme, tých, ktorí nás niečo naučili prostredníctvom svojich diel (Patanjali a ďalši). Ďakujeme jednému duchu, energii v mnohých podobách.
V záverečnej mantre zas prajeme šťastie, prosperitu a pokoj všetkým tvorom, ľuďom a celému Svetu.

 

 

MANTRA - ČO TO JE?

Renáta Kenderessyová, 25.03.2017

Hodina sa začala, všetci sťahujú pozornosť do vnútra a odpútavajú pozornosť od denných zážitkov sústredením pozornosti na svoj dych. A v tom sa z úst učiteľa ozýva „zvuk“...a odrieka sa niečo.......teraz už budete vedieť, čo to je.

Mantra.

PREČO CVIČÍME 108 POZDRAVOV SLNKU?

Renáta Kenderessyová, 22.06.2017

V prírode prebieha všetko v cykloch. Kolobeh života je nekonečný. Neustále sa opakujú ročné obdobia, Mesiac pribúda a ubúda. Každý deň vychádza Slnko, ktoré je zdrojom energie pre všetok život na planéte Zem a právom je tak uctievané v mnohých náboženstvách a filozofiách. Z indickej ajurvédy, náuky o umení života, pochádza tiež Pozdrav Slnku.

Ide o tú najbežnejšiu a dnes tiež najznámejšiu zostavu jogových pozícií, dynamické cvičenie, ktoré pozostáva z niekoľkých plynule prechádzajúcich asán. Rovnako ako Slnko aj táto zostava má byť zdrojom novej energie. Upokojuje roztržitú myseľ, posilňuje pohybový aparát a pružnosť. Priaznivo pôsobí na celý vnútorné orgány a žľazy s vnútornou sekréciou.

Pozdrav Slnku podporuje detoxikačné procesy v tele tým viac, ak je zostava opakovaná viackrát za sebou. Podľa jogínskej tradície sa Pozdrav Slnku opakuje 108x. Práve 108 Pozdravov Slnku sa praktizuje v období zásadných zmien a prevratov. Z hľadiska prírodných cyklov ide o deň jarnej či jesennej rovnodennosti alebo o letný a zimný slnovrat.


Číslo 108 je magické číslo, ktoré je opradené mysticizmom. Vo východných kultúrach je číslo 108 považované za posvätné. A nie len tam, ale aj v kresťanstve. 

 

FIT 60+ / PONDELKY A ŠTVRTKY / 14:50 -15:50

Joga v každom veku.

Aj pre začiatočníkov. Cvičenie Vám ponúka obnovu vlastných zdrojov a tak prináša: zdravie, vitalitu,  vnútornú silu, radosť zo života, rozhýbanie energie.

Nikdy nie je neskoro začať!!!
 
Pripojte sa k nám nám do skupinky pre seniorov. Vyskúšajte s nami jemnú, vitalizujúcu jogu pre seniorov, ktorá Vám prinesie:
*  jemné rozhýbanie kĺbov a zvýšenie ich mobility, zmiernenie bolestí
*  zohriatie a uvoľnenie napätia svalov a zlepšenie ich flexibility
* posilnenie svalov (ktoré majú tendenciu z vekom ochabovať)
*  aktiváciu energie cez hlboké, vedomé a  vitalizujúce dýchanie 
* zníženie stresu a podporenie relaxácie
* podporenie zdravia kardiovaskulárneho systému.