TRIO OLEJOV (skúšobná sada citrón - levanduľa - peppermint)

Ako jednoduchý prvý krok na vašej ceste s esenciálnymi olejmi odporúčam trio levandule, citrónu a mäty piepornej, tri z našich najobľúbenejších olejov. Poskytnú vám a vašej rodine presvedčivý zážitok s vlastnosťami, ktoré spríjemňujú život. Olejčeky sú zabalené v krásnom darčekovom balení.  K dispozícii je pramo na odber v Jogovni 3x 5 ml balenie / na objednávku  3x 15 ml.
Doporučujem zoznámiť sa najskôr s týmito všestranne použiteľnými olejmi a potom rozšíriť paletu o ďalšie. Tieto oleje majú obrovské spektrum použitia. Presvedčte sa spolu so mnou.

 

 LEVANDUĽA

 sa pre svoju výraznú arómu a nespočetné množstvo využití stala jedným z najpopulárnejších esenciálnych olejov. V staroveku využívali Rimania a Egypťania levanduľu do kúpeľa. Odvtedy mnohí objavili nespočetné množstvo ďalších účinkov, ktoré má. Levanduľa sa v širokej miere používa v kozmetike a parfumoch pre jej schopnosť podporovať zdravú a čistú pleť. Navyše sa jej upokojujúce vlastnosti často využívajú na uvoľnenie tela a zlepšenie nálady. Vďaka všestranným účinkom je Levanduľa olej, ktorý by ste mali mať poruke všade, kam pôjdete.

Hlavné účinky 

  • Podporuje zdravú pleť. Zmierňuje podráždenie pokožky, upokojuje bolesť pri ranách a odreninách.
  • Zmierňuje vzhľad nedokonalej pokožky, lieči bolestivé pupienky. Mne úspešne pomáha zbaviť sa rýchlo herpesu (natieram tak často, ako je len možné)
  •  V antických kultúrach vysoko vážená a často používaná, v súčasnosti jej popularita ďalej narastá vďaka kozmetickým využitiam.
  •  Okrem rozpoznateľnej arómy a jedinečných využití sa olej Levanduľa v širokej miere používa na podporenie pokoja a uvoľnených pocitov, pre pokojný spánok (difúzia, natierať na chodidlá)
  • Upokojenie popálenín a regenerácia buniek.
  • Reguluje opuchy a prečisťuje dýchacie cesty
  • Uvoľnuje upchatý nos a dutiny.

APLIKÁCIA:
LOKÁLNE: môže sa používať nezriedená na požadované miesto alebo reflexné body (12 kvapky na pokožku), alebo primiešať do krému, séra

AROMATICKÁ: rozprašovať, alebo arómu priamo vdychovať, nastriekať na oblečenie, vankúš (postriekať sáčky s levandulou do skrine proti moliam)

VNÚTORNÁ: 1-2 kapky v gelových kapsuliach, ochucovadlo pri varení a pečení.

UPOKOJENIE DIEŤAŤA: difúzia v miestnosti, nastriekať sprejom (pár kvapiek oleja + prevarená voda, pretrepať) postelnú bielizeň, vankúš. Natrieť zriedený olej s frakcionovovaným kokosovým olejom na chodidlo aby sa dieťa uvoľnilo a pripravilo na spánok.

KÚPEĽ: 2 lyžice sódy bikarbóny +  4-5 kvapiek levanduľového oleja + pár kvapiek mlieka (smotany)- zmiešať a pridať do kúpeľa

REPELENT: pár kvapiek levandule + 1-2 kvapky Lemongrass olej zmiešať s vodou, nasprejovať na telo, textílie. Alebo zmiešať s frakcionovovaným kokosovým olejom a natrieť na telo.

OŽIVENIE INTERIÉRU AUTA:  kvapnite 6-7 kvapiek do 100 ml vody a sprejovej fľaštičke  jemne postriekajte sedadlá koberec a čalúnenie vo svojom aute.
Levandulová mast' na suchú pokožku: Do 50 ml kokosového oleja, alebo bambuckého masa namiešajte 10 kvapiek levandulového oleja.

CITRÓN

jeden z najpredávanejších esenciálnych olejov spoločnosti dōTERRA, má viacero prínosov a použití. Citrón sa často pridáva do jedla na zlepšenie chuti dezertov a hlavných jedál. Citrón má povznášajúcu a energizujúcu vôňu. itrón je známy ako | silný aromatický, masážny a vnútorný čistič, ktorý sa dá použiť na doplnenie mnohých ďalších olejov. Rozptýlenie citrónu v miestnosti môže vyčistiť vzduch a podzvihnúť náladu. Môže sa tiež použiť na povrchy v celom dome ako netoxtický čisťič.

Hlavné účinky 

  •  Môže sa použiť na pridanie osviežujúcej príchuti do vody alebo nespočetných receptov od slaných až po sladké dezerty.
  • Pridajte do šalátov (napr do olivového alebo avokádového oleja)
  • Pokvapkajte potraviny, ktoré rýchlo oxidujú
  •  Povznášajúce a energizujúce vlastnosti, ktoré podporujú pozitívnu náladu povzbudzujúcou arómou.Difuzuj 2-3 kvapky.
  • Najjednoduchsim spôsobom je rozptýlenie pomocou difuzéru alebo priamou inhaláciou z vlastných dlaní. 
  • Zlepšenie koncentrácie pozdvihnutie nálady.
  • Pridajte 1-2 kvapky do flaše s rozprašovačom a pripravte čistiaci roztok s osviežujúcou vôňou na čistenie stolov,  kuchynských dosiek a iných znečistených  povrchov. 

  • Citrónový olej môžete nanášat' na chodidlá alebo pridat' do pohára vody a vypiť.

  • Má očistné a energizujúce účinky, dodá osviežujúcu chuť. Citrón rozpúšťa śkodlive látky v tele a tým čistí bunkové receptory.

  • Spravte si očistnú kúru  s niekoľkými kvapkami oleja vo vlažnej vode, ktorú je vhodné pit' v dopoludñajsich hodinách - do 14hod. (po 14 hod. je vhoné pit' vodu s peppermintom, ktorý tieto rozpustené látky pomôže vylúčit' z tela von.)

PEPPERMINT

Mäta pieporná pridá osviežujúcu mätovú chuť dezertom, nápojom, smoothies a dokonca i slaným jedlám. Najkvalitnejší olej z mäty piepornej sa od ostatných produktov odlišuje vysokým obsahom mentolu – aký je napríklad v esenciálnom oleji doTERRA mäta pieporná. Mäta pieporná sa tiež často používa na starostlivosť o ústnu dutinu v zubných pastách a žuvačkách. Mätový olej obsahuje viac ako 300 rôznych zložiek a až 1000 mikročastíc, ktoré vytvárajú majstrovské dielo synergie. Vďaka tejto komplexnosti pôsobí na fyzický i mentálny systém tela. Peppermint je jedným z najsilnejších adaptogénov (podobne ako levanduľa). Dokáže sa prispôsobiť potrebám nášho tela. Má 142 možností použitia. Z jeho zložiek má 200 chladivých účinkov, 100 relaxačných a 50 hrejivých. Uvolňuje sa vždy to, čo človek v danej chvíli potrebuje.  Aktívnym komponentom je mentol, ktorý stojí za liečebnými  vlastnosťami mäty, zatiaľ čo jeho oživujúce arómy spôsobujú estery. Peppermint je známy svojimi relaxačnými účinkami. Mentol bráni kontrakcii svalov tým, že blokuje tok kontrakčných signálnych iónov do svalových buniek. Získava sa destilácoiu vodnou parou z listov. Lokálna aplikácia peppermintu obvykle vyvoláva dlhotrvajúci chladivý pocit na koži tým, že stimuluje nervy, ktoré prenášajú pocit chladu. Dochádza tak k blokovaniu nervového prenosu nepríjemných pocitov a bolesti. Peppermint môžeme vmasírovať na spánky pri bolestiach hlavy, pôsobí na ochladenie mysle a svalov.

 

Hlavné účinky 

  •  Osviežujúci a silný lahodný prídavok do smoothies, koláčov a dezertov. 

    Aplikácia peppermintového oleja:

    • Na úľavu pri zlom trávení, plynatosti, alebo hnačke – kvapnite 3-4 kvapky peppermintu do dlane a votrite ponad žalúdok a okolo pupka.

    • Pridajte 1 kvapku peppermintu do bylinkového čaju na podporu trávenia a pomoc pri pálení záhy.

    • Pri lupinách kvapnite niekoľko kvapik do šampóna.
    • Prvá pomoc pri jemnom popálení- natirieť na postihnuté miesto (pokiaľ nedošlo p porušeniu kože)
    • Na zníženie zápalu, vmasírujte niekoľko kvapiek peppermintového oleja na postihnuté miesto.

    • Na zníženie horúčky, votrite niekoľko kvapiek peppermintového oleja na spodok chodidiel.

    • Pri modrinách, uštipnutiach a iných poraneniach na neporušenej koži aplikujte niekoľko  kvapiek peppermintového oleja. Tento olej zredukuje svrbenie a podporuje rozptýlenie krvi pod modrinou.

    • Pri bolestiach hlavy naneste peppermintový olej na spánky, čelo, ponad dutiny (nie do očí) a na zátylok.

    • Na úľavu pri upchatí nosa pri nádche . kvapnite 2 kvapky na jazyk, alebo kvapnite kvapku do rúk a inhalujte. Alebo difuzujte v miestnosti.

    • Na osvieženie dychu kvapnite 1 kvapku na jazyk.

    • Na pomoc pri štúdiu, zmiešajte 3 kvapky citrónového oleja, 2 kvapky mätového oleja a 2 kvapky rozmarínového oleja. Natrite si na zátylok popri študovaní, alebo čítaní. Kvapnite niekoľko kvapiek na vatičku a zazipsujte do zipsovacieho sáčku (Ziploc) a inhalujte počas skúšky, resp. asi radšej pred skúškou, ak nie je písomná.

    • Na úľavu od návalov (pri menopauze) naneste peppermint na zápästia, a na zátylok a potom inhalujte z dlaní.

    • Na pomoc pri kinetóze (cestovnej nevoľnosti) zmiešajte 10 kvapiek zázvoru s 10 kvapkami peppermintu. Pár kvapiek tejto zmesi kvapnite na vatičku, ktorú majte so sebou v Zip – lockovom (uzatvárateľnom )sáčku. Začnite inhalovať túto zmes hodinu pred cestovaním, a potom každú pol hodinu, alebo podľa potreby.